Web Analytics Made Easy - Statcounter

به ‌گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، آمار دقیقی از میزان ترافیک تهران در ۲ هفته عید وجود ندارد، اما آنچه نمای کلی بزرگراه‌ها و خیابان‌ها نشان می‌داد، حجم بالای خودروها نسبت به نوروز سال‌های پیش‌تر بود. با این وصف و با تجربه سال پیش، به‌راحتی می‌توان پیش‌بینی کرد که دست‌کم از فردا، ترافیک در بسیاری از معابر تهران به طرز قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۱۶ فروردین سال گذشته (روز پس از تعطیلات نوروزی)، پایتخت ۳پیک ترافیکی عجیب داشت؛ یکی از ساعت ۸ صبح تا حدود ۱۱، سپس از ساعت ۱۳ تا ۱۵:۳۰ و در ادامه ۱۶:۳۰ تا ۲۱. این در حالی بود که ترافیک شدید تهران در هفته‌های بعدتر هم تداوم یافت. حالا نیز اگر از همین امروز، از یکسو مدیریت ترافیک به‌خوبی اعمال نشود و از سوی دیگر شهروندان همراهی لازم را نداشته باشند، باید منتظر قفل شدن تعداد زیادی از بزرگراه‌ها و خیابان‌ها در برخی از ساعات شبانه‌روز باشیم.  این درصورتی است که با برنامه‌ریزی، استفاده کمتر از خودروی شخصی، بهره به‌موقع از ناوگان حمل‌ونقل عمومی و پرهیز از سفر شهری غیرضروری می‌توان بار ترافیکی نیمه دوم فروردین‌ماه را کاهش داد. یادمان نرود که ‌ماه مبارک رمضان نیز در پیش است و چنانچه برنامه مناسبی نداشته باشیم، در ساعات نزدیک به افطار، ترافیک یا ازدحام در مترو و اتوبوس امان‌مان را خواهد برید. در این بین، توجه به پیشنهادهای زیر می‌تواند تا حد زیادی برای کاهش ترافیک و تردد راحت‌تر در شهر تهران مفید واقع شود.

استفاده از مترو با ایستگاه‌های جدید

از ۲۷ آذر تا ۲۶ اسفند سال گذشته، ۹ ایستگاه جدید در خطوط ۶ و ۷ مترو به بهره‌برداری رسید که برای اهالی جنوب شرق، شمال‌غرب و مرکزی تهران می‌تواند حسابی به‌کار بیاید.

نکته جالب این که ایستگاه‌های جدید ویژگی‌های خاص به‌هم‌پیوستگی دارند و به‌خوبی می‌توانند دسترسی شهروندان را به ناوگان ریلی امکان‌پذیر کنند. به‌عبارت دیگر ۴ ایستگاه در خط ۶ و ۳ ایستگاه در خط ۷ پشت سرهم قرار دارند و مسافران از طریق آنها می‌توانند خود را به مرکز شهر برسانند یا بالعکس.

ایستگاه‌های جدید، ظرفیت سرویس‌دهی مترو در هر روز را حداقل ۲۰۰ هزار سفر افزایش ‌داده‌اند؛ بنابراین مترو گزینه مناسبی برای ساکنان جنوب‌شرق و شمال‌غرب به جای استفاده از خودروی شخصی است.

ایستگاه‌ اقدسیه در خط ۳ نیز در شرف تکمیل و بهره‌برداری قرار دارد.

خط۶

   ۵ ایستگاه جدید: ایستگاه‌های یادگار امام، شهید اشرفی‌اصفهانی، شهید ستاری و دانشگاه تربیت‌مدرس در محدوده غرب و شمال‌غرب تهران پشت سرهم قرار دارند و ایستگاه امیرکبیر در محدوده مرکزی شهر جدا از این ایستگاه‌ها واقع شده است.


   ۲ ایستگاه مرزداران و شهرک آزمایش در بهار امسال به بهره‌برداری می‌رسند.


   با اضافه شدن ۷ ایستگاه به خط ۶ مترو، این خط به‌طور کامل احیا شده و کاربردی به‌حساب می‌آید؛ چراکه پیش از این تنها ۶ ایستگاه آن هم پراکنده از یکدیگر در حال خدمت‌رسانی داشت، اما با افتتاح ۲ ایستگاه جدید دیگر، تعداد آنها به ۱۳ ایستگاه می‌رسد.


   اهالی محله‌های واقع‌شده در محدوده تقاطع بزرگراه‌های یادگار ‌امام و شهید حکیم، شهید اشرفی ‌اصفهانی، مرزداران، بلوار پیامبر، شهرک‌های انقلاب و ژاندارمری، کوی استاد مطهری، تهران‌ویلا، دانشگاه تربیت‌مدرس، میدان توحید و گیشا می‌توانند از ایستگاه‌های جدید خط ۶ بهره‌مند شوند.

خط۷

   ۴ ایستگاه جدید: ایستگاه‌های آهنگ، چهل‌تن دولاب و میدان قیام در این خط پشت سرهم قرار گرفته‌اند و دسترسی اهالی جنوب‌شرق تهران به مترو را پس از سال‌ها انتظار برآورده می‌سازند. شهروندان با چنین ایستگاه‌هایی می‌توانند به آسانی خود را به ایستگاه‌های تقاطعی دیگر خطوط مترو رسانده و به دیگر نقاط شهر بدون ترافیک سفر کنند. برج میلاد، جدا از این ایستگاه‌ها قرار دارد.


  ایستگاه‌های جدید این خط تسهیل دسترسی شهروندان به مترو به‌ترتیب در مناطق ۱۵، ۱۶، ۱۱ و ۱۲ را به‌همراه داشته است.


   ایستگاه باقرخان در این خط تا پایان اردیبهشت تکمیل شده و به بهره‌برداری می‌رسد.

تهران من را نصب کنید

اپلیکیشن تهران من اکنون ۳میلیون کاربر دارد؛ برنامه‌ای که جدا از خدمات مربوط به ثبت درخواست‌های شهری در سامانه ۱۳۷ و ۱۸۸۸ و خدماتی مانند نشانی میادین میوه و تره‌بار نزدیک به شما و خرید از فروشگاه‌های آنلاین، قابلیت‌های فراوانی برای تردد درون‌شهری و خودرو دارد. با این اپلیکیشن می‌توانید به نقشه تهران دسترسی پیدا کرده و مسیرهای مناسب تردد درون‌شهری را به‌ویژه برای استفاده از مترو، اتوبوس و تاکسی انتخاب کنید. همچنین در این اپلیکیشن امکانات مربوط به طرح ترافیک و پارک حاشیه‌ای فراهم شده؛ طرح ترافیکی که از امروز با جزئیات تازه‌تر به اجرا درمی‌آید.

جزئیات طرح ترافیک ۱۴۰۰

برای ورود به محدوده طرح ترافیک از امروز باید در سامانه «تهران ‌من» نسبت به رزرو روز ورود خود به طرح اقدام کنید. پیش از این می‌توانستید ابتدا به طرح وارد شوید تا سپس به‌صورت خودکار عوارض طرح از حساب شهروندی‌ شما در سامانه تهران من به نشانی my.tehran.ir کسر شود، اما در شرایط جدید باید پیش از ورود به طرح، روز موردنظر خود را رزرو کنید؛ در غیر این ‌صورت محاسبه عوارض تردد خودرو با بیشینه ضرایب و به‌ازای هر روز تردد با نرخ ۷۸۷۵۰تومان مستقل از ساعت تردد و نوع معاینه فنی خودرو انجام خواهد شد. شرایط اعلام‌شده از سوی شهرداری تهران برای رزرو طرح هم به شرح زیر است:

امکان رزرو مجوز روزانه طرح از ظهر روز چهارشنبه هر هفته برای هفته بعد وجود خواهد داشت. همچنین امکان رزرو مجوز روزانه طرح برای روزهای هفته‌ای که در آن قرار داریم، درصورت تکمیل نشدن ظرفیت روزانه، وجود دارد.

اگر ظرفیت مجاز روزانه رزرو مجوز روزانه طرح به پایان برسد، امکان رزرو وجود نخواهد داشت و شما مجاز به تردد در محدوده طرح ترافیک نخواهید بود.

 خودروهایی که بدون رزرو اقدام به ورود و تردد در محدوده طرح ترافیک کنند، غیرمجاز تلقی می‌شوند.

مبلغ پرداختی از بابت ثبت رزرو مجوز روزانه طرح برای ورود به محدوده طرح ترافیک، در حساب شهروندی شما مسدود خواهد شد که این مبلغ برای خودروهای دارای معاینه فنی عادی ۶۳ هزار تومان، خودروهای دارای معاینه فنی برتر ۴۴۱۰۰ تومان و خودروهای برقی یا هیبریدی ۷ هزار تومان است.

امکان لغو رزرو مجوز روزانه طرح برای هر روز تا ساعت ۶ صبح همان‌روز امکان‌پذیر است.

درخواست‌های ثبت ‌شده برای رزرو مجوز روزانه طرح شما منحصر به پلاک خودروی مشخص است و درصورتی ‌که شما چند خودرو در حساب کاربری دارید، باید برای تردد هر یک جداگانه اقدام به ثبت رزرو کنید.

امکان جابه‌جایی رزرو از یک خودرو به‌ خودروی دیگر وجود ندارد و باید رزرو خودرو اول لغو و درصورت وجود ظرفیت برای خودروی دیگر ثبت رزرو شود.

برای ورود به محدوده کنترل آلودگی هوا (زوج یا فرد سابق) نیازی به رزرو نیست.

شهروندان این محدوده‌ها بیشتر دقت کنند

 با توجه به بازگشت مسافران نوروزی از مبادی جنوبی، غربی و شرقی به شهر تهران و همچنین برخی از بزرگراه‌هایی که نسبت به بقیه حجم بالاتری از خودرو در آنها تردد می‌کند، لازم است که شهروندان محدوده‌های زیر احتمال بالاتری بابت پرحجم شدن ترافیک مسیرهای اطراف خود درنظر بگیرند.

محله‌های اطراف بزرگراه‌های بسیج، شهید نواب، امام علی، شهید همت، شهید حکیم، محدوده جنوبی بزرگراه شهیدباقری، محدوده مرکزی بزرگراه شهیدمدرس، بزرگراه شهیدحاج قاسم سلیمانی از محدوده علم و صنعت تا پیش از تونل رسالت، بزرگراه آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی از محدوده بعد از تونل تا بزرگراه شهید آبشناسان، بزرگراه محمدعلی جناح و بزرگراه آیت‌الله سعیدی حدفاصل میدان آزادی تا شهیدکاظمی، جاده مخصوص کرج و بزرگراه شهید لشکری

کد خبر 592593 برچسب‌ها طرح ترافیک

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: طرح ترافیک رزرو مجوز روزانه طرح محدوده طرح ترافیک ایستگاه های جدید بزرگراه شهید ایستگاه جدید بهره برداری بزرگراه ها ایستگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۵۸۱۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر مهم درباره اجرای طرح ترافیک جدید

به گزارش خبرآنلاین، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ گفت: با توجه به اینکه هنوز در ارتباط با طرح ترافیک جدید به جمع‌بندی نرسیده‌ایم به همین جهت طرح ترافیک جدید امسال اجرا نخواهد شد.

تسنیم در خبری نوشت: سرهنگ سید ابوالفضل موسوی‌پور؛ رئیس پلیس راهور تهران بزرگ امروز در حاشیه بهره‌برداری از تحکیم بستر ۱۲ کیلومتر از بزرگراه آزادگان و تعریض و ایمن‌سازی کندرو شرقی آزادگان با بزرگراه شهید لشگری در جمع خبرنگاران اظهار کرد: طی دو سال گذشته در محور آزادگان اقدامات خوبی در راستای ایمن‌سازی و تسهیل در رفت و آمد از سوی شهرداری تهران انجام شده است.

وی افزود: در همین زمینه در محور شرق به غرب آزادگان در محدوده منطقه ۱۶ با ایجاد کندرو باعث شد تا بار ترافیکی در این محدوده کاهش پیدا کند و شاهد روان‌سازی در مسیر تردد خودروها باشیم.

موسوی‌پور تصریح کرد در بستر آزادگان نیز آسفالت‌ریزی خوبی انجام شده به طوری که از اتوبان ساوه تا اتوبان شهید خرازی این آسفالت‌ریزی انجام شده است.

وی با اشاره به پروژه‌های امروز گفت: یکی از اقدامات انجام شده در قالب بهره‌برداری پروژه‌های شهرداری تعریض و ایمن‌سازی کندرو شرقی آزادگان و بزرگراه شهید لشگری است که این اتفاق نیز تاثیر بسزایی در رفت و آمد خواهد داشت و بار ترافیکی این محدوده کاهش پیدا خواهد کرد.

رئیس پلیس راهور در پاسخ به این پرسش که کدامیک از بزرگراه‌های پایتخت نیاز به آسفالت‌ریزی و مرمت دارند، گفت: بیشتر نیازها به بخش کمربندی شهر تهران بویژه بزرگراه شهید یاسینی، آزادگان و حتی بزرگراه بسیح مربوط می شود که اقدامات جهت آسفالت‌ریزی‌ انجام می‌شود.

وی درباره بازنگری طرح ترافیک پایتخت تصریح کرد: قطعا این اتفاق باید انجام شود اما تاکنون با پلیس در رابطه با بازنگری طرح ترافیک صحبتی نشده است و ما نیز به صورت پراکنده مواردی را شنیده‌ایم.

موسوی‌پور با تاکید بر اینکه بازنگری طرح ترافیک خوب است گفت: حتما باید بازنگری در محدوده کاهش آلودگی هوا و طرح آلودگی انجام شود.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا طرح ترافیک جدید امسال عملیاتی می‌شود، گفت: قطعا با توجه به اینکه کمیته‌ای در این خصوص با مدیریت شهری و پلیس تشکیل و طرح ترافیک بررسی شود، با توجه به این مسائل قطعا طرح ترافیک جدید و اجرای آن به امسال نخواهد رسید.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900094

دیگر خبرها

  • تیغ جراحی بر طرح ترافیک تهران/ پلیس و شهرداری به توافق می‌رسند؟
  • طرح ترافیک جدید تهران امسال اجرا نمی‌ شود
  • ممنوعیت تردد موتورسیکلت در تونل‌های شهری
  • تردد موتورسیکلت از تونل‌های شهری ممنوع است
  • برنامه‌های شهرداری تهران برای کاهش ترافیک بزرگراه آزادگان
  • افتتاح فاز اول پروژه دوگاز تا پایان سال/ حل معضل بزرگ ترافیکی در غرب تهران
  • لزوم تشکیل کارگروه مشترک برای ایجاد تغییر در طرح ترافیک
  • نظر رئیس پلیس راهور درباره تغییر طرح ترافیک تهران | این سه بزرگراه نیاز شدید به بهسازی آسفالت دارند
  • خبر مهم درباره اجرای طرح ترافیک جدید
  • تردد موتورسیکلت از تونل‌های شهری ممنوع است/ ترافیک صبحگاهی تهران چگونه بود؟